dodatki do żywności
Dodatki do żywności – Pełna lista dodatków E
18 listopada, 2021
Piece and slices of cheddar cheese
Nowość w ofercie: Cheese Buds 32X Cheddar. Im więcej cheddara tym lepiej
19 sierpnia, 2022

Dlaczego dzisiaj rynek alternatyw dla nabiału jest tak ważny i jak dzisiejsi producenci jedzenia i napojów odpowiadają na popyt?

Producenci jedzenia i napojów potrzebują zgodnych z trendami, zdrowych składników z przyjaznymi profilami smakowymi i funkcjonalnością na miarę potrzeb rynku na pyszne, zdrowe i ciekawe alternatywy dla nabiału.

Nie ma wątpliwości, że dzisiaj rynek alternatyw dla nabiału odnosi sukcesy i rośnie, liczby mówią same za siebie. Światowy rynek alternatyw dla nabiału rośnie rocznie średnio 11,7% od 2016 roku, prognozy mówią, że w 2022 wyniesie 14,36 miliarda dolarów.

Dlaczego rynek alternatyw dla nabiału jest tak wytrwały i rośnie tak szybko?

Trzy główne siły, które napędzają rynek alternatyw to: rosnąca obawy zdrowotne, polityka i rosnące uznanie dla zalet odżywczych

Obawy zdrowotne
Rynek alternatyw dla nabiału rośnie w związku ze wzrostem świadomości zdrowotnej konsumentów, liczby osób nietolerujących laktozę i preferujących dietę wegańską.

Rosnące znaczenie tej gałęzi przemysłu ma być powiązane z wzrostem popytu na:
- Produkty bez laktozy w odpowiedzi na nietolerancję laktozy i alergię na nabiał
- Produkty oparte na roślinnych składnikach preferowane przez coraz większą grupę fleksitarian wśród Generacji Z i millenialsów, którzy preferują nie konsumować produktów od zwierzęcych.

Zapotrzebowanie związane z polityką zdrowotną
Rządy potrafią wspierać zdrowsze alternatywy jedzenia, co wpływa pozytywnie na rynek

Zalety odżywcze
Niska zawartość cholesterolu
Wysoka zawartość białka

Ciekawe: Firmy konkurujące na rynku alternatyw dla nabiału reklamują swoje produkty jako bardziej „wartościowe odżywczo” niż produkty nabiałowe, w ten sposób jeszcze bardziej zwiększając popyt.

Co jest głównym wyzwaniem?

Smak i tekstura w aplikacjach bez nabiału

Mówiąc wprost, aplikacje bez nabiału są wyzwaniem jeżeli chodzi o smak i teksturę. Konsumenci mogą chcieć lub potrzebować spożywać produkty alternatywne, ale jednocześnie wymagają bogatego, satysfakcjonującego smaku i tekstury.

Rozwiązanie dające bogaty smak i teksturę w produktach alternatywnych dla nabiału

Specjalne aromaty Butter Buds bez białek mleka oferują funkcjonalność i smak – pod względem tekstury i smaku – konieczne dla zadowolenia konsumenta. Butter Buds mają właściwości funkcjonalne i dają efekt w smaku właściwy dla wyzwania, a jednocześnie nie wnoszą alergenów mleka i są odpowiednie dla wegan.

Wielu producentów używa Butter Buds by poprawić wodnisty smak i zwiększyć percepcję tłustości produktu, adresując problemy związane z utratą gładkości w teksturze i odczucia pełni smaku, gdy w produkcie eliminuje się nabiał lub go nigdy nie zawierał.