Producenci jedzenia i napojów potrzebują zgodnych z trendami, zdrowych składników z przyjaznymi profilami smakowymi i funkcjonalnością na miarę potrzeb rynku na pyszne, zdrowe i ciekawe alternatywy dla nabiału.
Nie ma wątpliwości, że dzisiaj rynek alternatyw dla nabiału odnosi sukcesy i rośnie, liczby mówią same za siebie. Światowy rynek alternatyw dla nabiału rośnie rocznie średnio 11,7% od 2016 roku, prognozy mówią, że w 2022 wyniesie 14,36 miliarda dolarów.
Dlaczego rynek alternatyw dla nabiału jest tak wytrwały i rośnie tak szybko?
Trzy główne siły, które napędzają rynek alternatyw to: rosnąca obawy zdrowotne, polityka i rosnące uznanie dla zalet odżywczych
Obawy zdrowotne
Rynek alternatyw dla nabiału rośnie w związku ze wzrostem świadomości zdrowotnej konsumentów, liczby osób nietolerujących laktozę i preferujących dietę wegańską.
Rosnące znaczenie tej gałęzi przemysłu ma być powiązane z wzrostem popytu na:
- Produkty bez laktozy w odpowiedzi na nietolerancję laktozy i alergię na nabiał
- Produkty oparte na roślinnych składnikach preferowane przez coraz większą grupę fleksitarian wśród Generacji Z i millenialsów, którzy preferują nie konsumować produktów od zwierzęcych.
Zapotrzebowanie związane z polityką zdrowotną
Rządy potrafią wspierać zdrowsze alternatywy jedzenia, co wpływa pozytywnie na rynek
Zalety odżywcze
Niska zawartość cholesterolu
Wysoka zawartość białka
Ciekawe: Firmy konkurujące na rynku alternatyw dla nabiału reklamują swoje produkty jako bardziej „wartościowe odżywczo” niż produkty nabiałowe, w ten sposób jeszcze bardziej zwiększając popyt.
Co jest głównym wyzwaniem?
Smak i tekstura w aplikacjach bez nabiału
Mówiąc wprost, aplikacje bez nabiału są wyzwaniem jeżeli chodzi o smak i teksturę. Konsumenci mogą chcieć lub potrzebować spożywać produkty alternatywne, ale jednocześnie wymagają bogatego, satysfakcjonującego smaku i tekstury.
Rozwiązanie dające bogaty smak i teksturę w produktach alternatywnych dla nabiału
Specjalne aromaty Butter Buds bez białek mleka oferują funkcjonalność i smak – pod względem tekstury i smaku – konieczne dla zadowolenia konsumenta. Butter Buds mają właściwości funkcjonalne i dają efekt w smaku właściwy dla wyzwania, a jednocześnie nie wnoszą alergenów mleka i są odpowiednie dla wegan.
Wielu producentów używa Butter Buds by poprawić wodnisty smak i zwiększyć percepcję tłustości produktu, adresując problemy związane z utratą gładkości w teksturze i odczucia pełni smaku, gdy w produkcie eliminuje się nabiał lub go nigdy nie zawierał.