6 lutego, 2023
6 lutego, 2023
Wędzenie jest doskonale znaną i stosowaną od stuleci metodą utrwalania żywności. Przy okazji podnosi też jej walory smakowe i zapachowe – sprawia, że jest szlachetniejsza, a jej konsumpcja dostarcza więcej przyjemności.
Do you like it?
14 grudnia, 2022
14 grudnia, 2022
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się różne typy aromatów. Do grupy popularnych zaliczają się aromaty owocowo-warzywne. Po dodaniu ich do żywności konsumenci mogą zachwycać się produktami pełnymi smaku świeżych truskawek, jabłek czy pomidorów.
Do you like it?
21 września, 2022
21 września, 2022
W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
Do you like it?
18 listopada, 2021
18 listopada, 2021
W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
Do you like it?
3 września, 2021
3 września, 2021
Aromaty spożywcze to w dzisiejszych czasach popularne dodatki do żywności. Na rynku obecne są ich trzy rodzaje, każdy z nich w określony sposób wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Czy jednak wiemy, do jakich produktów prawo nie pozwala ich dodawać? Czy aromaty mogą w jakikolwiek sposób wpływać na nasze zdrowie?
Do you like it?
31 marca, 2021
31 marca, 2021
Koncentraty spożywcze to skondensowane produkty spożywcze, charakteryzujące się bardzo małą zawartością wody. Powstają z różnego rodzaju surowców, które poddaje się procesom technologicznym mającym na celu ich wysuszenie i zagęszczenie, czyli innymi słowy zmniejszenie ich objętości przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnie trwałego smaku. Surowcem do produkcji koncentratów spożywczych może być zarówno żywność nieprzetworzona (np. zioła, owoce, warzywa) jak i gotowy produkt (zupy, sosy, napoje).
Do you like it?
2 marca, 2021
2 marca, 2021
Koncentraty spożywcze to skondensowane produkty spożywcze, charakteryzujące się bardzo małą zawartością wody. Powstają z różnego rodzaju surowców, które poddaje się procesom technologicznym mającym na celu ich wysuszenie i zagęszczenie, czyli innymi słowy zmniejszenie ich objętości przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnie trwałego smaku. Surowcem do produkcji koncentratów spożywczych może być zarówno żywność nieprzetworzona (np. zioła, owoce, warzywa) jak i gotowy produkt (zupy, sosy, napoje).
Do you like it?
5 stycznia, 2021
5 stycznia, 2021
Branża aromatów spożywczych to prężnie rozwijająca się gałąź gospodarki. Ich rola w tworzeniu żywności atrakcyjnej dla konsumenta jest ogromna. Są obecne w niemal każdej żywności przetworzonej, co z pewnością świadczy o wielu zaletach jakie daje ich stosowanie. Trudno byłoby stworzyć dziś pełnowartościowy i bogaty aromatycznie produkt, bez wzbogacenia go o tego typu dodatek do żywności. Czym więc tak naprawdę są aromaty spożywcze i dlaczego są tak chętnie stosowane?
Do you like it?
3 lipca, 2018
3 lipca, 2018
Każda osoba, która sięga w sklepie po jedzenie: wędlinę, ser, ciasto, jogurt, chipsy, oczekuje, że dany produkt będzie smaczny. Jedzenie ma przynosić dawkę przyjemności, poprawiać samopoczucie, ma kojarzyć się z błogością.
Do you like it?