25 września, 2023
29 czerwca, 2023
29 czerwca, 2023
Do you like it?
22 maja, 2023
22 maja, 2023
Czy aromaty spożywcze mogą szkodzić osobom stosującym dietę wegańską lub wegetariańską? Wszystko zależy od sposobu ich powstawania.
Do you like it?
6 lutego, 2023
6 lutego, 2023
Wędzenie jest doskonale znaną i stosowaną od stuleci metodą utrwalania żywności. Przy okazji podnosi też jej walory smakowe i zapachowe – sprawia, że jest szlachetniejsza, a jej konsumpcja dostarcza więcej przyjemności.
Do you like it?
14 grudnia, 2022
14 grudnia, 2022
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się różne typy aromatów. Do grupy popularnych zaliczają się aromaty owocowo-warzywne. Po dodaniu ich do żywności konsumenci mogą zachwycać się produktami pełnymi smaku świeżych truskawek, jabłek czy pomidorów.
Do you like it?
21 września, 2022
21 września, 2022
W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
Do you like it?
18 listopada, 2021
18 listopada, 2021
W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
Do you like it?
3 września, 2021
3 września, 2021
Aromaty spożywcze to w dzisiejszych czasach popularne dodatki do żywności. Na rynku obecne są ich trzy rodzaje, każdy z nich w określony sposób wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Czy jednak wiemy, do jakich produktów prawo nie pozwala ich dodawać? Czy aromaty mogą w jakikolwiek sposób wpływać na nasze zdrowie?
Do you like it?
31 marca, 2021
31 marca, 2021
Koncentraty spożywcze to skondensowane produkty spożywcze, charakteryzujące się bardzo małą zawartością wody. Powstają z różnego rodzaju surowców, które poddaje się procesom technologicznym mającym na celu ich wysuszenie i zagęszczenie, czyli innymi słowy zmniejszenie ich objętości przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnie trwałego smaku. Surowcem do produkcji koncentratów spożywczych może być zarówno żywność nieprzetworzona (np. zioła, owoce, warzywa) jak i gotowy produkt (zupy, sosy, napoje).
Do you like it?