25 września, 2023
Kostka masła

Czy aromaty spożywcze wpływają na jakość żywności?

29 czerwca, 2023
Aromaty

Najpopularniejsze aromaty w słodyczach i produktach cukierniczych

22 maja, 2023
aromaty

Czy aromaty spożywcze są odpowiednie dla wegan i wegetarian?

Czy aromaty spożywcze mogą szkodzić osobom stosującym dietę wegańską lub wegetariańską? Wszystko zależy od sposobu ich powstawania.
6 lutego, 2023
Aromat dymu wędzarniczego

Dym wędzarniczy w płynie – jak jest wytwarzany?

Wędzenie jest doskonale znaną i stosowaną od stuleci metodą utrwalania żywności. Przy okazji podnosi też jej walory smakowe i zapachowe – sprawia, że jest szlachetniejsza, a jej konsumpcja dostarcza więcej przyjemności.
14 grudnia, 2022
Aromaty owocowe i warzywne

Aromaty owocowo-warzywne, jakie wybierać?

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się różne typy aromatów. Do grupy popularnych zaliczają się aromaty owocowo-warzywne. Po dodaniu ich do żywności konsumenci mogą zachwycać się produktami pełnymi smaku świeżych truskawek, jabłek czy pomidorów.
21 września, 2022
Jak powstają aromaty spożywcze

Jak powstają aromaty spożywcze? Sposoby otrzymywania aromatów

W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
18 listopada, 2021
dodatki do żywności

Dodatki do żywności – Pełna lista dodatków E

W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
3 września, 2021
aromaty

Rodzaje i zastosowanie aromatów spożywczych

Aromaty spożywcze to w dzisiejszych czasach popularne dodatki do żywności. Na rynku obecne są ich trzy rodzaje, każdy z nich w określony sposób wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Czy jednak wiemy, do jakich produktów prawo nie pozwala ich dodawać? Czy aromaty mogą w jakikolwiek sposób wpływać na nasze zdrowie?
31 marca, 2021
aromaty naturalne w mięsach

Aromaty naturalne a sztuczne – różnic

Koncentraty spożywcze to skondensowane produkty spożywcze, charakteryzujące się bardzo małą zawartością wody. Powstają z różnego rodzaju surowców, które poddaje się procesom technologicznym mającym na celu ich wysuszenie i zagęszczenie, czyli innymi słowy zmniejszenie ich objętości przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnie trwałego smaku. Surowcem do produkcji koncentratów spożywczych może być zarówno żywność nieprzetworzona (np. zioła, owoce, warzywa) jak i gotowy produkt (zupy, sosy, napoje).