18 listopada, 2021
dodatki do żywności

Dodatki do żywności – Pełna lista dodatków E

W dzisiejszych czasach, idąc do sklepu na zakupy spożywcze, właściwie trudno znaleźć na półkach jakieś produkty bez dodatków do żywności. Wczytując się w etykiety produktów, możemy zauważyć mniej lub bardziej niezrozumiałe nazwy i oznaczenia literowo-cyfrowe, wskazujące, jakie dodatki znajdują się w składzie środków spożywczych.
3 września, 2021
aromaty

Rodzaje i zastosowanie aromatów spożywczych

Aromaty spożywcze to w dzisiejszych czasach popularne dodatki do żywności. Na rynku obecne są ich trzy rodzaje, każdy z nich w określony sposób wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Czy jednak wiemy, do jakich produktów prawo nie pozwala ich dodawać? Czy aromaty mogą w jakikolwiek sposób wpływać na nasze zdrowie?
31 marca, 2021
aromaty naturalne w mięsach

Aromaty naturalne a sztuczne – różnic

Koncentraty spożywcze to skondensowane produkty spożywcze, charakteryzujące się bardzo małą zawartością wody. Powstają z różnego rodzaju surowców, które poddaje się procesom technologicznym mającym na celu ich wysuszenie i zagęszczenie, czyli innymi słowy zmniejszenie ich objętości przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnie trwałego smaku. Surowcem do produkcji koncentratów spożywczych może być zarówno żywność nieprzetworzona (np. zioła, owoce, warzywa) jak i gotowy produkt (zupy, sosy, napoje).
2 marca, 2021
jabłka na drzewie z których zostanie stworzony koncentrat spożywczy

Koncentraty spożywcze – co o nich wiemy?

Koncentraty spożywcze to skondensowane produkty spożywcze, charakteryzujące się bardzo małą zawartością wody. Powstają z różnego rodzaju surowców, które poddaje się procesom technologicznym mającym na celu ich wysuszenie i zagęszczenie, czyli innymi słowy zmniejszenie ich objętości przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnie trwałego smaku. Surowcem do produkcji koncentratów spożywczych może być zarówno żywność nieprzetworzona (np. zioła, owoce, warzywa) jak i gotowy produkt (zupy, sosy, napoje).
5 stycznia, 2021
Kostka masła

Aromaty spożywcze – co o nich wiemy. Właściwości, skład i rodzaje aromatów

Branża aromatów spożywczych to prężnie rozwijająca się gałąź gospodarki. Ich rola w tworzeniu żywności atrakcyjnej dla konsumenta jest ogromna. Są obecne w niemal każdej żywności przetworzonej, co z pewnością świadczy o wielu zaletach jakie daje ich stosowanie. Trudno byłoby stworzyć dziś pełnowartościowy i bogaty aromatycznie produkt, bez wzbogacenia go o tego typu dodatek do żywności. Czym więc tak naprawdę są aromaty spożywcze i dlaczego są tak chętnie stosowane?
3 lipca, 2018
aromaty spożywcze czy są zdrowe

Czy aromaty spożywcze są zdrowe?

Każda osoba, która sięga w sklepie po jedzenie: wędlinę, ser, ciasto, jogurt, chipsy, oczekuje, że dany produkt będzie smaczny. Jedzenie ma przynosić dawkę przyjemności, poprawiać samopoczucie, ma kojarzyć się z błogością.
3 lipca, 2018
rodzaje aromatów

Rodzaje aromatów

W większości produktów żywnościowych znajdziemy aromaty spożywcze. Oczywiście są różne rodzaje aromatów, natomiast ich rola polega praktycznie zawsze na tym samym – podkreśleniu, wzmocnieniu nadaniu odpowiedniego zapachu i smaku.
3 lipca, 2018
Aromat dymu wędzarniczego

Aromat dymu wędzarniczego – co to jest i czy jest szkodliwy

Używanie aromatów w przemyśle spożywczym stało się powszechne. Zarówno aromaty sztuczne, jak i aromaty naturalne wykorzystywane są we współczesnej produkcji żywności. Bardzo popularnym środkiem aromatyzującym, który wykorzystuje się w wytwarzaniu wędlin i kiełbas jest aromat dymu wędzarniczego.