aromaty
Czy aromaty spożywcze są odpowiednie dla wegan i wegetarian?
22 maja, 2023
Kostka masła
Czy aromaty spożywcze wpływają na jakość żywności?
25 września, 2023

Najpopularniejsze aromaty w słodyczach i produktach cukierniczych

W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić produkcję żywności bez aromatów spożywczych. Aromaty naturalne są bezpieczne dla zdrowia, a jednocześnie znacząco poprawiają walory produktów. Nadają im wyrazisty zapach, ale też wpływają na odbiór smaku przez konsumentów.

Czym są aromaty naturalne i jakie rodzaje są dostępne na rynku? O tym poniżej.

Aromaty naturalne – co to takiego?

Aromaty spożywcze są substancjami stosowanymi w przemyśle na szeroką skalę. Nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Dodaje się je do żywności.

Aromaty naturalne to aromaty spożywcze wytwarzane z naturalnych surowców takich jak owoce, warzywa i zioła, a także produkty pochodzenia zwierzęcego i mikrobiologicznego. Aby je otrzymać, stosuje się procesy mikrobiologiczne, fizyczne lub enzymatyczne.

Aby dany aromat mógł być nazwany naturalnym, minimum 95% jego składników musi mieć pochodzenie z jednego materiału źródłowego. Aromaty naturalne odpowiadają substancjom, które naturalnie występują w przyrodzie i zostały zidentyfikowane.

Przykładem takiej substancji jest D-limonen o cytrusowym zapachu, jaki często znajdziemy na przykład w napojach czy lodach.

Aromaty naturalne są w stu procentach bezpieczne dla zdrowia pod warunkiem, że są stosowane zgodnie z przeznaczeniem i w odpowiednich ilościach. Obowiązkiem producenta jest także umieszczenie właściwych oznaczeń na opakowaniu.

Najpopularniejsze aromaty w produktach cukierniczych

Słodki zapach wanilii, charakterystyczny aromat czekolady, a może bogaty aromat mlecznej śmietanki? Trudno sobie wyobrazić produkty cukiernicze bez takich dodatków.

Branża piekarniczo-cukiernicza sięga po nie bardzo często, bowiem ich produkty należą do tych, co do których konsumenci mają szczególne wymagania, jeśli chodzi o walory zapachowe.

Najpopularniejsze są aromaty:

  • waniliowy,
  • śmietankowy,
  • czekoladowy,
  • orzechowy,
  • malinowy,
  • truskawkowy,
  • wiśniowy,
  • maślany,

Coraz większą popularność zdobywają też aromaty spożywcze nadające zapach coli, kokosa, cynamonu czy rumu.

Dlaczego stosuje się aromaty do słodyczy?

Jedzenie słodyczy to czysta przyjemność. Nie sięgamy po nie, by zaspokoić głód, ale dla rozkoszy podniebienia. Deser to słodkie zwieńczenie posiłku, a słodka przekąska umila poranną kawę. Dlatego w przypadku tej kategorii produktów spożywczych ich walory sensoryczne są wyjątkowo ważne.

Konsumenci chcą słodyczy, które od pierwszej chwili będą pozytywnie działały na ich nastrój. Dlatego zaraz po otwarciu opakowania chcą poczuć zapach sugerujący, że mają do czynienia z prawdziwym delikatesem.

Słodki i wielotonowy aromat czekolady sprawia, że nastrój poprawia się natychmiast, zanim jeszcze weźmiemy pierwszy kęs. Dotyczy to również lodów pachnących świeżymi truskawkami czy ciasta, w którym nuta wanilii przenika się z głębokim maślanym zapachem.

Aromaty spożywcze wpływają też na odbiór smaku słodyczy, sprawiając, że jest on odczuwany jako intensywniejszy.

Jednocześnie, z perspektywy producenta, zastosowanie aromatów spożywczych pozwala na obniżenie kosztów produkcji bez rezygnacji z walorów smakowych słodyczy.