Aromaty
Najpopularniejsze aromaty w słodyczach i produktach cukierniczych
29 czerwca, 2023
Naturalny aromat cynamonu
Aromaty spożywcze dawniej i dziś
21 listopada, 2023

Czy aromaty spożywcze wpływają na jakość żywności?

Wygląd i aromat żywności w dużej mierze wpływa na to, jakie podejmujemy decyzje w kwestii zakupów spożywczych. Z tego powodu producenci często korzystają z aromatów spożywczych, aby poprawić ich walory zapachowe. W jaki sposób substancje te wpływają na jakość żywności? Czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?

Aromat spożywczy - czym jest i jak się go wykorzystuje w przemyśle żywnościowym?

Aromaty spożywcze to substancje, które poprawiają zapach żywności, wpływając także na doznania smakowe, jakie odczuwamy podczas jedzenia. Wykorzystuje się je właściwie w każdym rodzaju żywności przetworzonej, między innymi w sokach i napojach, suchych przekąskach, wyrobach cukierniczych, wędlinach, przetworach mięsnych oraz gotowych daniach z paczki.

Prawo zabrania dodawania aromatów spożywczych do produktów świeżych, takich jak warzywa, owoce czy surowe mięso. Znajdziemy je wyłącznie w produktach przetworzonych.

W przemyśle korzysta się z aromatów spożywczych naturalnych, identycznych z naturalnym lub syntetycznych. Uzyskuje się je na drodze różnych reakcji chemicznych, które pozwalają odtworzyć konkretny zapach i wzmocnić nim naturalny aromat żywności. Najczęściej spotykane są aromaty waniliowe, goździkowe czy cynamonowe.

Aromaty naturalne to takie, które pochodzą bezpośrednio z naturalnych produktów. Aromaty identyczne z naturalnym są syntezowane przez człowieka, ale posiadają identyczną strukturę chemiczną, ja te występujące naturalnie.

Aromaty sztuczne uzyskuje się na drodze syntetycznej i mogą one mieć strukturę chemiczną inną niż te występujące naturalnie.

Aromaty spożywcze, a jakość żywności

W dobie żywności ekologicznej wiele osób zwraca baczną uwagę na składy produktów spożywczych i ma negatywny stosunek do wszelkich dodatków do żywności. Czy aromaty spożywcze mogą negatywnie wpływać na jakość, smak i bezpieczeństwo żywności?

Należy pamiętać, że wszystkie produkty żywnościowe trafiające do sprzedaży przechodzą wcześniej liczne badania i muszą spełnić normy dotyczące jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. Dotyczy to także aromatow spożywczych wprowadzonych na rynek.

Naturalne aromaty spożywcze mają swoje pochodzenie w naturze - są jedynie odtworzone na drodze konkretnych reakcji chemicznych, które również zachodzą w naturalnych warunkach. Nie ma więc powodów do obaw, jeśli chodzi o ich dodatek do żywności. Ich dodatek do żywności stanowi minimum niezbędne do uzyskania określonego zapachu i smaku.

Ponadto dodatki do żywności takie, jak aromaty spożywcze dodawane są w niewielkich ilościach, dlatego nie stanowią zagrożenia dla naszych organizmów. Mogą natomiast poprawić walory smakowe i zapachowe, dzięki czemu jedzenie jest dla nas źródłem większej przyjemności.

Naturalne aromaty spożywcze dostępne w naszej ofercie to produkty najwyższej jakości, które spełniają wysokie wymagania odbiorców nastawionych na świadomy wybór naturalnych produktów spożywczych.