Alternatywne źródła białka są jednym z najgorętszych trendów w Stanach Zjednoczonych w wielu kategoriach, jak: napoje, przekąski i zastępniki posiłków. Ciekawe opcje jak białko z algi i owadów wciąż szukają szerszej bazy konsumentów, a soja i serwatka wciąż mają problem z alergenami. Białko grochu szczyci się wieloma zaletami, które wpływają na znaczny wzrost w ostatnich latach.
Według Mintel liczba nowych produktów zawierających białko grochowe wzrosła o 195% od 2013-2016. Białko grochu jest nisko kosztowe i wymaga mniej zasobów w produkcji niż białko soi, czy białko serwatkowe. Nie ma cholesterolu, zmniejsza poziom trójglicerydu i jest łatwiej trawione niż białka zwierzęce. Co najlepsze, białko grochu nie ma alergenów, GMO i dobrze współgra ze środowiskami takimi jak szejki proteinowe i batony, przez alternatywy dla mięsa, jogurty i ciasteczka proteinowe.
Smak i aromat wydaje się być największą przeszkodą, co często wpływa na posmak grochu w wielu gotowych produktach, co może być zniechęcające dla konsumentów. Wszelako, kolosalny postęp poczyniony został dzięki aromatom maskującym.
Aromaty użyte w celu zneutralizowania niechcianych efektów ubocznych, czyniąc z białka grochowego bardziej realnym wyborem niż kiedykolwiek wcześniej.
Ostatnio w USA widocznych było wśród producentów wegańskiego mleka inwestowanie znacznych kwot, we wzmacnianie produktów opartych na białku z grochu, jako pożądanych opcji na rynku.
GBD Aromaty, dystrybutor Virginii Dare, lidera w dostarczaniu preferowanego smaku i aromatu, jest gotowe do pomocy w stworzeniu Ci wysoko białkowego produktu o wspaniałym smaku. Nasze aromaty maskujące mogą asystować w pokonywaniu lub wyciszaniu smaku grochu w końcowych produktach, pozwalając Ci dostarczyć spójny profil smakowy, którego oczekują twoi klienci. Aby dowiedzieć się więcej o naszych możliwościach i aromatach, skontaktuj się z nami.