Wygląd i aromat żywności w dużej mierze wpływa na to, jakie podejmujemy decyzje w kwestii zakupów spożywczych. Z tego powodu producenci często korzystają z aromatów spożywczych, aby poprawić ich walory zapachowe. W jaki sposób substancje te wpływają na jakość żywności? Czy mogą być niebezpieczne dla zdrowia?
Aromaty spożywcze to substancje, które poprawiają zapach żywności, wpływając także na doznania smakowe, jakie odczuwamy podczas jedzenia. Wykorzystuje się je właściwie w każdym rodzaju żywności przetworzonej, między innymi w sokach i napojach, suchych przekąskach, wyrobach cukierniczych, wędlinach, przetworach mięsnych oraz gotowych daniach z paczki.
Prawo zabrania dodawania aromatów spożywczych do produktów świeżych, takich jak warzywa, owoce czy surowe mięso. Znajdziemy je wyłącznie w produktach przetworzonych.
W przemyśle korzysta się z aromatów spożywczych naturalnych, identycznych z naturalnym lub syntetycznych. Uzyskuje się je na drodze różnych reakcji chemicznych, które pozwalają odtworzyć konkretny zapach i wzmocnić nim naturalny aromat żywności. Najczęściej spotykane są aromaty waniliowe, goździkowe czy cynamonowe.
Aromaty naturalne to takie, które pochodzą bezpośrednio z naturalnych produktów. Aromaty identyczne z naturalnym są syntezowane przez człowieka, ale posiadają identyczną strukturę chemiczną, ja te występujące naturalnie.
Aromaty sztuczne uzyskuje się na drodze syntetycznej i mogą one mieć strukturę chemiczną inną niż te występujące naturalnie.
W dobie żywności ekologicznej wiele osób zwraca baczną uwagę na składy produktów spożywczych i ma negatywny stosunek do wszelkich dodatków do żywności. Czy aromaty spożywcze mogą negatywnie wpływać na jakość, smak i bezpieczeństwo żywności?
Należy pamiętać, że wszystkie produkty żywnościowe trafiające do sprzedaży przechodzą wcześniej liczne badania i muszą spełnić normy dotyczące jakości i bezpieczeństwa dla zdrowia. Dotyczy to także aromatow spożywczych wprowadzonych na rynek.
Naturalne aromaty spożywcze mają swoje pochodzenie w naturze - są jedynie odtworzone na drodze konkretnych reakcji chemicznych, które również zachodzą w naturalnych warunkach. Nie ma więc powodów do obaw, jeśli chodzi o ich dodatek do żywności. Ich dodatek do żywności stanowi minimum niezbędne do uzyskania określonego zapachu i smaku.
Ponadto dodatki do żywności takie, jak aromaty spożywcze dodawane są w niewielkich ilościach, dlatego nie stanowią zagrożenia dla naszych organizmów. Mogą natomiast poprawić walory smakowe i zapachowe, dzięki czemu jedzenie jest dla nas źródłem większej przyjemności.
Naturalne aromaty spożywcze dostępne w naszej ofercie to produkty najwyższej jakości, które spełniają wysokie wymagania odbiorców nastawionych na świadomy wybór naturalnych produktów spożywczych.