Używanie aromatów w przemyśle spożywczym stało się powszechne. Zarówno aromaty sztuczne, jak i aromaty naturalne wykorzystywane są we współczesnej produkcji żywności. Bardzo popularnym środkiem aromatyzującym, który wykorzystuje się w wytwarzaniu wędlin i kiełbas jest aromat dymu wędzarniczego. Stosowanie aromatu dymu wędzarniczego rodzi wiele pytań: Co to jest? Jaki jest jego skład? Czy ma on negatywny wpływ na organizm oraz zdrowie człowieka? Czy tego typu
aromaty spożywcze mogą być dobrą alternatywą do tradycyjnego wędzenia? - szereg odpowiedzi poniżej.
Czym jest aromat dymu wędzarniczego?
Naturalny aromat wędzonych wędlin i kiełbas może być zastępowany preparatami, które produkowane są w postaci suchej lub na bazie wody czy oleju. Pierwszy koncentrat dymny wyprodukowany został przez doktora Cliffa Hollenbecka w roku 1960. Substancja wędzarnicza Hollenbecka poddawana została badaniom, które wykazywały cechy aromatyzujące, koloryzujące oraz bakteriobójcze dymu wędzarniczego. Najnowsze badania mówią też, że produkowane aromaty wędzarnicze są mniej szkodliwe dla zdrowia niż wędzenie tradycyjne. Dostępne dziś aromaty dymu wędzarniczego wykorzystuje się w produkcji wędlin, kiełbas, hamburgerów, serów wędzonych, sosów czy marynat.
Może Cię zaciekawić: Czy aromaty spożywcze są zdrowe?
Jak się nanosi aromat na wędliny i kiełbasy?
Produkcja żywności stosuje aromat dymu wędzarniczego zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz produktów. Nanoszenie aromatu odbywa się w komorach wędzarniczych lub specjalistycznych urządzeniach. Do nanoszenia substancji na produkt używa się ultradźwięków, dysz (pneumatyczne lub hydrauliczne) oraz termorozpylania.
Skład aromatu dymu
Aromat dymu wędzarniczego powstaje podczas proces frakcjonowania oraz oczyszczania skondensowanego dymu. Działania te pozwalają na usunięcie szkodliwych dla organizmu człowieka substancji, w które bogaty jest dym (aldehyd mrówkowy, fenole, metanol, aceton, kwas mrówkowy, octowy czy izobutanowy). Gotowy produkt zawiera w sobie aromat dymny oraz, w zależności od rodzaju produktu: wodę, olej - aromat w postaci płynnej; lub sól i substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu) - aromat w proszku.
Aromat naturalny czy sztuczny - jaki aromat jest dodawany do wędlin?
Naturalne wędzenie to proces, który musi być wykonywany przez doświadczone osoby. W innym przypadku, zwiększa się niebezpieczeństwo powstawania sporej ilości substancji rakotwórczych na mięsie, jak na przykład sadza czy benzo(a)piren. Sam aromat dymu wędzarniczego nie jest szkodliwy dla człowieka, przynajmniej nie istnieją dane, które wyraźnie by o tym mówiły.
Niebezpieczne jest zatem wędzenie przez niedoświadczone osoby. Natomiast
odpowiednia ilość aromatu wykorzystywana do produkcji żywności pozwala cieszyć się niesamowitym smakiem wędzonych wędlin, kiełbasy czy sera w bezpiecznej formie. Korzystanie z głową i umiarem z tego typu produktów gwarantuje nie tylko doskonały smak, ale także pełne bezpieczeństwo dla organizmu i zdrowia człowieka.