naturalny aromat dymu wędzarniczego
Polski Smak Wędzonki Tradycyjnej
16 grudnia, 2016
aromaty
Sposób na Rosnące Ceny Masła
11 października, 2017

Użycie aromatów sera Cheese Buds w polewach czekoladowych

Jakiś czas temu, jeden z klientów Butter Buds w Australii, wpadł na genialny pomysł, by do swoich wyrobów czekoladowych dodać aromat sera Cheese Buds. W produkcie nie było czuć sera, natomiast bardzo poprawił się jego smak. Cheese Buds dodał kremistości, podkreślił smak kakao i, jak to Butter Buds, przedłużył odczucie głównej nuty smakowej oraz zamaskował nieprzyjemny posmak tłuszczu roślinnego.

Każdy wyrób czekoladowy jest trochę inny, zwłaszcza jeżeli jeden pochodzi z Polski, a drugi z Australii. Najogólniej mówiąc, efekt użycia jednego z dziewięciu smaków sera CB można opisać w ten sposób: w porównaniu do grupy kontrolnej, wydaje nam się jakbyśmy mieli do czynienia z produktem premium, zrobionym ze znacznie lepszych surowców, z górnej półki.

Przykładowo: użycie Cheese Buds-Swiss w polewie czekoladowej w dawce 0,75% daje nam kremowy smak kojarzący się z czekoladami szwajcarskimi typu Lindt.

Dodatkową bardzo ważną zaletą Cheese Buds jest możliwość zamaskowania tłuszczu roślinnego, w czym radzi sobie naprawdę świetnie. Ponieważ Butter Buds wzmacnia smak kakao, to powstaje możliwość zmniejszenie dozowania tego drożejącego surowca, bez pogorszenia jakości końcowego produktu.