Owoce i warzywa są bardzo bogate w witaminy i minerały. Niestety podczas obróbki tracą swój intensywny aromat i smak. Na szczęście dzięki naturalnym aromatom owocowo-warzywnym wykorzystywanym w produkcji możemy spożywać pyszne wyroby owocowe i warzywne.
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się różne typy aromatów. Do grupy popularnych zaliczają się aromaty owocowo-warzywne. Po dodaniu ich do żywności konsumenci mogą zachwycać się produktami pełnymi smaku świeżych truskawek, jabłek czy pomidorów.
Ten typ aromatu zaliczany jest do grupy naturalnych substancji pochodzenia roślinnego. Otrzymywany jest z surowców występujących w przyrodzie, czyli świeżych owoców i warzyw. Zgodnie z obowiązującymi przepisami muszą one w 95% pochodzić z naturalnego źródła.
Jedną z najstarszych metod pozyskiwania aromatów jest ekstrakcja i destylacja. Współcześnie stosuje się nowoczesną metodę biotechnologiczną. Jest ona efektywna i bardzo skuteczna. Przeprowadzana jest z udziałem mikroorganizmów oraz enzymów.
Cały proces skupia się na pozyskaniu intensywnych aromatów, które będą w pełni bezpieczne dla konsumentów. To ważne, aby po dodaniu ich do danego produktu smakował on jak jego naturalny odpowiednik.Aromaty owocowo-warzywne stosowane są w przemyśle spożywczym aby wzmocnić smak danego produktu. Wykorzystuje się je w celu wyprodukowania bardziej apetycznego i atrakcyjnego artykułu spożywczego.
W produkcji żywności owoce i warzywa to grupa surowców, które tracą najwięcej właściwości smakowych i zapachowych. W związku z tym aromaty owocowo-warzywne stosowane są w produkcji między innymi:
Wszystkie aromaty owocowo-warzywne są bezpieczne, a produkty z ich zawartością mogą spożywać zarówno dorośli, jak i dzieci. Gwarantują to liczne testy, jakim są poddawane produkowane aromaty.
W Polsce ich wyrób reguluje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Wspólnoty Europejskiej z 2008 roku, w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących. Ten akt prawny jasno określa, że aromaty nie mogą zagrażać zdrowiu konsumentów.
Co więcej, producent nie może wprowadzać konsumenta w błąd. Krótko mówiąc, na każdym produkcie spożywczym, do którego zostanie dodany aromat albo składnik aromatyzujący, musi znaleźć się precyzyjna informacja z o jego użyciu.
Decydując się na zakup aromatów owocowo-warzywnych najlepiej wybierać te, które pozyskiwane są w sposób naturalny. Żywność z ich dodatkiem będzie wyrazista w smaku i zapachu. Ich zastosowanie pozwala przywrócić tak istotny dla konsumenta aromat owoców i świeżych warzyw.
Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą naszej firmy GBD Aromaty, która w sprzedaży posiada artykuły najwyższej jakości. Nasze produkty można stosować w przemyśle owocowo-warzywnym, a także cukiernictwie, mleczarstwie i przemyśle mięsnym.
Jesteśmy dynamicznie rozwijającą się firmą od 2005 roku. Od 17 lat dystrybuujemy aromaty spożywcze. Ponadto możemy pochwalić się zaufaniem międzynarodowych przetwórstw przemysłowych. To dowód, że nasza firma świadczy usługi na najwyższym, światowym poziomie!