AROMATY DO MIĘS

Polscy konsumenci coraz częściej poszukują wyróżniających się pod względem smaku i aromatu wędlin, parówek, dań gotowych, czy konserw. Smak nie musi być intensywny, raczej niezapomniany i przykuwający uwagę. Właściwe użycie aromatów do mięs wzmacnia naturalny smak i zapach, a przy tym nie wpływa na jakość mięsa, czy dania. Aromaty spożywcze produkowane są w wyniku obróbki mięsa, nabiału i roślin, w procesach gotowania, smażenia czy działania enzymów, które pozwalają na wyodrębnienie oryginalnej palety aromatów wzbogacających smak i zapach. Ich zastosowanie pomaga osiągnąć pożądane walory smakowe i aromatyczne.

Zastosowanie aromatów w przemyśle mięsnym

Wędlina, parówki, dania gotowe, konserwy – to wyroby skomplikowane w produkcji, często poddawane obróbce termicznej. Te czynniki mają wpływ na smak i zapach tych produktów, który często należy poprawić. Ważnym atutem aromatów do mięs jest wzmacnianie smaku mięsnego w wędlinach. Zastosowania aromatu wędzonej wieprzowiny nadaje pożądane walory smakowe, przyjemnie zaskoczyć może efekt z aromatem kurczaka, baraniny lub bekonu. Aromatyzowanie produktów z branży mięsnej, a szczególnie wędlin ma często miejsce już na etapie przygotowywania mieszanki przyprawowo-aromatycznej. De facto sprawia to, że aromat trafiający do zakładu mięsnego jest podwójnie obłożony marżą. Samodzielne aromatyzowanie ma dwie główne zalety: unikalny smak i zapach, i lepszy stosunek ceny do jakości.

Rodzaje aromatów stosowanych w przemyśle mięsnym

W ofercie posiadamy wiele propozycji dla przemysłu mięsnego. Dobrym wyborem są aromaty mięsne, aromaty warzywne, owocowe i aromaty funkcjonalne o smakach nabiału. Nasze staranne kompozycje były w wielu przypadkach opracowane przy użyciu opatentowanych metod. Dzięki ich zastosowaniu mięso lub inny wyrób nabiera subtelnie wyróżniającego się smaku i zapachu.

Bogata paleta smaków i aromatów

Dzięki specjalnemu wytwarzaniu i kompozycji różnego rodzaju składników nasze aromaty do mięs mają bardzo bogate zastosowanie. Można je też odpowiednio łączyć, uzyskując wyróżniające się zapachy i smaki. Powoduje to, że mięsa z naszymi dodatkami są nadzwyczaj smaczne i aromatyczne.