Naturalne aromaty spożywcze to związki chemiczne wykorzystywane w przemyśle spożywczym w celu poprawienia smaku i zapachu produktów żywnościowych, które w procesie produkcyjnym tracą część swoich walorów smakowych. W ten sposób można stworzyć żywność atrakcyjną dla konsumentów. Jak wykorzystywane są aromaty w przypadku wyrobów mięsnych?
Spis treści:
Aromaty spożywcze są stosowane, by zintensyfikować smak i aromat produktów poddanych obróbce, na skutek której tracą one część swoich właściwości aromatycznych. Dotyczy to takich produktów, jak wędliny, parówki, konserwy, kiełbasy, dania gotowe itp.
Aromaty w przemyśle mięsnym wzmacniają mięsny smak w tych produktach dzięki odpowiednio przygotowanym mieszankom aromatyzującym. W tym celu stosuje się nie tylko aromaty mięsne, ale też warzywne, owocowe czy funkcjonalne o smaku nabiału w odpowiednich proporcjach.
Dzięki takim unikalnym kompozycjom mięso lub inny wyrób nabiera głębszego smaku i unikalnego aromatu. Co za tym idzie, produkt jest smaczniejszy, lepszy jakościowo i efekcie zadowala konsumenta.
Myśląc o aromatach mięsnych, od razu wymieniamy aromat dymu wędzarniczego. To aromat wędzonych wędlin i kiełbas w postaci koncentratu dymnego występującego w formie suchej lub płynnej.
Po raz pierwszy wyodrębnił go dr Cliff Hollenbeck w 1960 roku. Wyprodukowana przez niego substancja została poddana badaniom, a te wykazały, iż ma ona właściwości aromatyzujące, koloryzujące i bakteriobójcze dymu wędzarniczego. Najnowsze badania wykazały także, że aromat dymu wędzarniczego jest mniej szkodliwy dla zdrowia niż tradycyjne wędzenie produktów mięsnych.
Z tego względu dostępne dziś aromaty dymu wędzarniczego powszechnie wykorzystuje się w produkcji kiełbas, wędlin, serów wędzonych, hamburgerów, sosów czy marynat do mięs. Aromat dymu wędzarniczego powstaje na skutek frakcjonowania oraz oczyszczania skondensowanego dymu.
Pozwala to usunąć szkodliwe dla organizmu człowieka substancje obecne w dymie, takich, jak aldehyd mrówkowy, metanol, aceton, kwas mrówkowy, octowy, izobutanowy i fenole. Gotowy produkt zawiera w sobie aromat dymny oraz wodę i olej, jeżeli ma postać płynną lub sól i substancję przeciwzbrylającą, jeżeli ma formę proszku.
Wielu przeciwników dodawania aromatów do mięs uważa, że tradycyjne wędzenie to najlepsza forma przetwarzania. Tymczasem źle przeprowadzone wędzenie może skutkować dostaniem się do mięsa rakotwórczych substancji. Poza tym proces wędzenia trwa dość długo i musi być wykonywany w odpowiednich warunkach.
Stosowanie naturalnego aromatu dymu wędzarniczego nie jest szkodliwe dla zdrowia, a przynajmniej nie ma takich danych. Odpowiednia ilość wysokiej jakości aromatu dymu wędzarniczego bardzo podnosi walory smakowe wędlin, i to w krótkim czasie, bez szkodliwych skutków dla zdrowia konsumentów.
GBD Aromaty to dystrybutor naturalnych aromatów spożywczych pozyskiwanych w bezpieczny sposób. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą.